diumenge, 18 de gener del 2009

La reutilització

Què significa reutilitzar?

Reutilitzar significa no tirar un objecte que ja s'hagi usat i guardar-ho en un estat òptim per a tronar-ho a utilitzar la propera vegada que es necessiti. També és la actitut de no seguir la cultura del "usar i tirar".

Per què reutilitzar?

Vivim en una època en la que es parla del canvi climàtic. Dit canvi es deu en gran mesura a les emisions de diòxid de carboni (CO2) a l'atmósfera. El diòxid de carboni el cream al generar energía elèctrica (la que consumeixen cases, oficines, industries ...) i energia mecànica ( automòbils, motos, avions ...). Les solucions propostes es basen en dos conceptes:
  1. Eficiència energètica: Aquest concepte està referit a l'optimització energètica de vivendes, oficines,etc. es a dir que amb la mínima energia possible s'aconsegueixin cobrir les necessitats energètiques dels anomenats edificis. Per posar un exemple, una làmpara de LED's de 15W dona la mateixa lluminositat que una bombeta incandescent de 60W.
  2. Energies alternatives: Una forma de no enviar diòxid de carboni a l'atmosfera es troba una alternativa a l'us de combustibles fòssils per a l'obtenció d'energia. Per posar un exemple, l'energia eòlica aprofita la força del vent per a moure un aerogenerador.
Una altra cosa de la que es sent parlar avui en dia és la sostenibilitat. No ser sostenible significa explotar mes recursos naturals dels que la propia natura és capaç de generar. Si tallam més arbres dels que la natura és capaç de reposar... ens quedarem sense arbres. He tardat 2 segles en donar-mos compta de que no podem explotar, aqüífers, boscs, mines, etc... indefinidament, però ho hem fet. La solució més acceptada ha estat el reciclatge que consisteix en utilitzar materials usats com a matèria primera per a generar altres productes.

Les mesures contra el canvi climàtic i contra la no sostenibilitat s'estan acceptant molt bé en la nostra societat d'avui i son mesures que sens dubte qualsevol individu haurà d'adoptar per a afrontar el canvi climàtic i contribuir en la sostenibilitat. No obstant poca gent se n'adona compta del potencial que té l'acte de reutilitzar. Tant extreure matèries primeres com el reciclatge necessiten de grans quantitats d'energia. Si reutilitzam generam menys residus, es a dir que haurè que reciclar menys i per tant invertir menys energia en fer-ho. Al reutilitzar també evitam l'extracció de més materies de la naturaleza, cosa que no fariem usant objectes d'usar i tirar, amb el que som més sostenibles i a més no invertim energia en l'extracció de matèries primeres.

En conclusió la reutilització contribueix en la lluita contra la no sostenibilitat i el canvi climàtic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada