dissabte, 4 de juliol del 2009

Els tassons al lloc de treball

Quí no té en el seu lloc de treball un dispensador d'aigua o una màquina de cafès?

En Espanya a finals del primer trimestre del 2009 hi havia 19090800 treballadors. Una persona durant sa seva vida treballa aproximadament 30 anys abans de jubilar-se.

Un any té 52 setmanes, suposem que es treballen 5,5 dies a la setmana, que es tenen 20 dies de vacances per any i afegint uns 14 dies festius a l'any, es té que una persona treballa a l'any 252 dies i durant tota la seva vida 7560 dies.

Suposem que cada una d'aquestes persones té al manco una de les dues màquines esmentades abans i que va a elles 2 pics al dia.Una persona empraria 504 tassons de plàstic a l'any i 15120 tassons de plàstic en tota la seva vida laboral.

Si tenim en compte el nombre de treballadors, ens surt que empram una mitja de 38181600 tassons al dia, 9621763200 tassons de plàstic a l'any i 288652896000 tassons de plàstic en tota la vida laboral.

Amb un simple gest tal com dur un tassó de casa a la feina i emprar-ho per al dispensador d'aigua o la màquina de cafè podem estalviar molt de plàstic.

El plàstic és un material derivat del petroli. Els tassons de plàstics són fets amb termoplàstics. Els termoplàstics en la seva primera producció passen per uns processos químics per a obtenir el polímer i llavors per un procés tèrmic per a fondrer-ho i donar-li forma. El reciclatge d'aquests plàstics té una part de neteja dels plàstics per llevar-lis les impureses i llavors vé un procés tèrmic per a donar-li forma. La incineració d'aquests residus és molt contaminant.

Tant la producció com el reciclatge del plàstic impliquen grans quantitats d'energia. Si empram plàstic no reciclat esteim contribuint a l'exauriment de les reserves de petroli. Per tant reduir l'ús dels plàstics ens acostarà més a la sostenibilitat i contribueix en la lluita contra el canvi climàtic ja que reduïm el gast energètic en la seva producció i en el seu reciclatge.

Els plàstics són uns recursos que els hem d'emprar per coses indispensables, però els hem d'allunyar de la nostra cultura de l'usar i tirar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada